Tuinschermen en tuinschuttingen in het algemeen zijn te verkrijgen in verschillende materialen. Eén van de meest populaire is ongetwijfeld composiet. Schuttingen vervaardigd uit composiet hebben enorm veel voordelen, aangezien ze het beste van hout en kunststof verenigen.
Ook op vlak van design en onderhoud biedt composiet vele voordelen. Enorm veel redenen dus waarom composiet schuttingen zo in trek zijn bij veel mensen.
Laten we eens kijken welke soorten composiet schuttingen te verkrijgen zijn, wat de voordelen (en nadelen) van composiet tuinschermen zijn, en hoeveel ze kosten.
Composiet is een materiaal dat het beste van hout en kunststof verenigt. Voor de productie van composiet gebruikt men een mix van hout of bamboe en kunststof (polyethyleen).
Wanneer men het over composiet heeft, dan gebruikt men wel eens verschillende benamingen. In het Nederlands heeft men het wel eens over Hout Kunststof Composiet (HKC). In het Engels zal men het hebben over Wood Plastic Composit (WPC). De Engelse benaming is doorgaans de meest gebruikte term om te refereren naar composiet.
Er zijn grofweg twee soorten composiet, waarbij het verschil tussen de twee soorten voornamelijk ligt in de grondstof die gebruikt werd bij de productie van composiet.
WPC composiet is het type composiet dat bestaat uit houtvezel en gerecycleerd polyethyleen. Het hout dat wordt gebruikt bij de productie is voornamelijk hardhout afkomstig uit houtzagerijen. De hardheid en de slijtvastheid van dit type composiet zal voornamelijk afhangen van de kwaliteit van de gebruikte grondstoffen, en de verhouding tussen het hout en de kunststoffen die gebruikt worden.
Bij de productie van BPC composiet zal men gebruik maken van bamboevezel, in combinatie met kunststof (ook hier polyethyleen). Tijdens het productieproces worden alle grondstoffen onder hoge druk in een mal geperst, samen met een bindmiddel. Hierdoor ontstaat een sterk type composiet, zelfs sterker dan WPC composiet.
BPC is niet alleen in sterk omwille van z'n hardheid, maar zeker ook omwille van z'n zeer moderne uitstraling. Omwille van deze voordelen is BPC ook iets duurder dan WPC composiet.
Composiet tuinschermen zijn te verkrijgen in verschillende afmetingen en kleuren.
De meest voorkomende afmetingen voor composiet tuinschermen zijn 180cm op 180cm en 90cm op 180cm.
De meest gangbare kleuren voor composiet tuinschermen zijn grijs, antraciet en bruin, maar je kan ook kiezen voor andere kleuren op aanvraag.
+ Composiet hoeft niet vooraf behandeld te worden tegen weersinvloeden. Je hoeft het dus niet op voorhand te verven of olie aan te brengen. Bovendien zijn composiet tuinschermen heel onderhoudsvriendelijk.
+ Composiet is een heel sterk en duurzaam materiaal. Het rot niet, en het is bestand tegen insecten, zoals houtwormen of termieten.
+ Hout durft wel eens te scheuren of te splinteren. Deze problemen heb je niet met composiet. Bovendien is composiet op eenzelfde manier te bewerken als hout. Enkel spijkeren is iets dat niet mogelijk is bij composiet tuinschermen.
+ Een ander voordeel ten opzichte van hout, is dat composiet nauwelijks of zelfs helemaal niet verkleurd in de zon.
+ Composiet is tot slot ook volledig recycleerbaar.
Composiet is heel krasgevoelig. Dat is zeker een nadeel ten opzichte van hout. Heeft composiet diepe krassen, dan zullen deze steeds zichtbaar blijven.
Sommige goedkopere soorten composiet kunnen na verloop van tijd gaan kromtrekken of vervormen. Daarom zijn speciale bevestigingsmaterialen nodig.
Het plaatsen van composiet tuinschermen is op zich niet zo complex, en is heel gelijkaardig aan het plaatsen van andere soorten tuinschermen. Zo zullen eerst palen in de grond geplaatst worden, die de composiet schermen met elkaar zullen verbinden. Deze palen kunnen uit verschillende materialen worden gemaakt, zoals aluminium met houten kern of volledig in hardhout. Beide materialen hebben als voordeel dat ze enorm sterk zijn, en niet zullen breken of barsten bij stormweer.
De palen worden doorgaans zo'n 70 à 90cm diep in de grond geplaatst met een paalpunt, eventueel in combinatie met snelbeton.
Omwille van het gevaar op vervorming moeten de tuinschermen aan de palen worden vastgemaakt met speciale bevestigingsmaterialen.
Eén van de vele voordelen van composiet tuinschermen is dat ze nagenoeg onderhoudsvrij zijn. Je hoeft ze vooraf niet te behandelen met speciale beschermingsproducten. Wat dat betreft heeft composiet dus een groot voordeel ten opzichte van hout, dat je vooraf en achteraf ook regelmatig moet oliën of beitsen om het er mooi te laten uitzien.
Het reinigen van composiet tuinschermen doe je best gewoon met water en een neutraal reinigingsmiddel. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, aangezien ze je tuinschermen kunnen beschadigen.
Je kan een tuinslang gebruiken, of soms ook een hogedrukreiniger bij zware vervuiling. In dat laatste geval zet je de stand wel op max 80 bar, aangezien je anders de tuinschermen kan beschadigen. Bovendien spuit je best met de planken mee (in de lengte) op een afstand van ongeveer 50cm.
Composiet tuinschuttingen zijn te verkrijgen in verschillende prijsklassen, afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal. Ook het soort composiet en de afmetingen van je tuinschermen zullen een rol spelen bij de prijs van je tuinschutting.
BPC composiet is bijvoorbeeld duurder dan WPC composiet. Voor een BPC composiet tuinscherm van 180 op 180cm schommelt de prijs tussen de 150 en de 450 euro. De prijs is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal. Voor een WPC composiet tuinscherm met dezelfde afmetingen betaal je tussen de 120 en de 400 euro.
In deze richtprijzen zitten nog geen plaatsingskosten inbegrepen. Deze moet je er dus nog bijtellen wanneer je van plan bent om een composiet tuinschutting te laten plaatsen. Om de plaatsingskosten te weten, vraag je best offertes aan bij verschillende specialisten. Plaatsingskosten kunnen immers sterk verschillen al naargelang de specialist en het merk dat je wil plaatsen.
Op zoek naar een specialist die een composiet afsluiting kan plaatsen in je tuin? Vul ons offerteformulier in, en wij gaan voor jou op zoek naar de beste specialisten in jouw regio. Zij sturen je elk een offerte op maat op, zodat je rustig prijzen kan vergelijken. Op die manier kan je tot wel 35% besparen.
Geen offerte ontvangen naar je zin? Geen nood, alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend!